Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog
(21)
Forma i typ
Książki
(12)
Artykuły
(9)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Poradniki i przewodniki
(4)
Proza
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(7)
wypożyczone
(2)
nieokreślona
(2)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(6)
Wypożyczalnia dla Dzieci
(1)
Czytelnia dla Dorosłych
(2)
Czytelnia dla Dzieci
(2)
Autor
Skowronek Tomasz (1988- )
(3)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Ambrożewski Jacek (1989- ). $e Ilustracje
(1)
Davis William (1957- )
(1)
Drews Przemysław
(1)
Dziurska Katarzyna (1988- )
(1)
Ely Leanne
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Gielmuda Ewelina
(1)
Gwis Asia
(1)
Głaz-Robaczko Marta
(1)
Halbański Maciej Erwin (1912-1981)
(1)
Krawczyk Marcin
(1)
Krzyżanek Joanna
(1)
Krzyżanek Joanna. Ignaś Ziółko gotuje!
(1)
Kuźniar Paweł
(1)
Melosik Zbyszko (1956- )
(1)
Michałowska-Gabrych Iwona (1970- )
(1)
Niedzielska Iwona
(1)
Palewicz Roman
(1)
Pawłowicz Ewelina
(1)
Piotrowska Eliza (1976- )
(1)
Reid Daniel P. (1948- )
(1)
Różycka Zofia
(1)
Sikora Tomasz (filolog)
(1)
Sztokfisz Marta
(1)
Wasieńko-Stefanowska Olga
(1)
Wiewiurka Zenon
(1)
Wilk Paulina (1980- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(13)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(19)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(21)
Język
polski
(21)
Odbiorca
6-8 lat
(3)
Dzieci
(3)
9-13 lat
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Temat
Kucharstwo
(5)
Żywność
(5)
Kulinaria
(4)
Gotowanie
(3)
Kultura stołu
(3)
Produkcja żywności
(3)
Klimat
(2)
Książka kucharska
(2)
Kuchnia polska
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Kuchnia włoska
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Przyprawy
(2)
Rolnictwo
(2)
Tradycjonalizm
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Adaptacja kulturowa
(1)
Białka
(1)
Celebryci
(1)
Ceny
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Coca-Cola Company
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta paleo
(1)
Dietetyka
(1)
Ekonomia
(1)
Energetyka
(1)
Energia elektryczna
(1)
Fałszowanie żywności
(1)
Gastronomia
(1)
Gaz ziemny
(1)
Globalizacja
(1)
Globalne ocieplenie
(1)
Glokalizacja
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Grupy społeczne
(1)
Historia
(1)
Jajka
(1)
Kakao
(1)
Kasty
(1)
Kibice
(1)
Kuchnia indyjska
(1)
Kultura
(1)
Kultura masowa
(1)
Ludzie kultury
(1)
Makaron
(1)
Marketing międzynarodowy
(1)
Mięso
(1)
Modernizacja
(1)
Nabhan, Gary Paul (1952- )
(1)
Odżywianie
(1)
Owoce
(1)
Pedagogika kultury
(1)
Pisarze
(1)
Polityka
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Przestępczość zorganizowana
(1)
Religia
(1)
Risotto
(1)
Rybołówstwo
(1)
Sery
(1)
Skrobia
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Społeczeństwo
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Susza
(1)
Tradycja
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Uprawa roślin
(1)
Warzywa
(1)
Węglowodany
(1)
Władcy
(1)
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego
(1)
Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (1829-1901)
(1)
Łańcuch dostaw żywności
(1)
Życie kulturalne
(1)
Temat: dzieło
Cumin, camels and caravans
(1)
Temat: czas
2001-
(5)
1901-2000
(4)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
1945-1989
(2)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Włochy
(3)
Gmina Choszczno (woj. zachodniopomorskie, pow. choszczeński)
(1)
Indie
(1)
Korytowo (woj. zachodniopomorskie, pow. choszczeński)
(1)
Kołki (woj. zachodniopomorskie, pow. choszczeński)
(1)
Piasecznik (woj. zachodniopomorskie ; okręg)
(1)
Radaczewo (woj. zachodniopomorskie, pow. choszczeński)
(1)
Raduń (woj. zachodniopomorskie, pow. choszczeński, gm. Choszczno)
(1)
Rzecko (woj. zachodniopomorskie, pow. choszczeński)
(1)
Stradzewo (woj. zachodniopomorskie, pow. choszczeński)
(1)
Sulino (woj. zachodniopomorskie, pow. choszczeński)
(1)
Suliszewo (woj. zachodniopomorskie, pow. choszczeński ; okręg)
(1)
Sławęcin (woj. zachodniopomorskie, pow. choszczeński)
(1)
Wardyń (woj. zachodniopomorskie, pow. choszczeński, gm. Choszczno ; okolice)
(1)
Województwo zachodniopomorskie (1999- )
(1)
Zamęcin (woj. zachodniopomorskie, pow. choszczeński)
(1)
Zwierzyn (woj. zachodniopomorskie, pow. choszczeński)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Artykuł z tygodnika opinii
(5)
Artykuł publicystyczny
(4)
Poradnik
(4)
Przepisy kulinarne
(4)
Artykuł problemowy
(3)
Opracowanie
(3)
Artykuł z czasopisma historycznego
(2)
Artykuł z czasopisma popularnonaukowego
(2)
Artykuł z czasopisma literackiego
(1)
Artykuł z pracy zbiorowej
(1)
Biografia
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Recenzja
(1)
Reportaż
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Literaturoznawstwo
(6384)
Historia
(3239)
Edukacja i pedagogika
(3157)
Socjologia i społeczeństwo
(2021)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1158)
Kulinaria
(21)
Psychologia
(1075)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(722)
Kultura i sztuka
(721)
Medycyna i zdrowie
(695)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(500)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(484)
Religia i duchowość
(298)
Media i komunikacja społeczna
(272)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(230)
Etnologia i antropologia kulturowa
(167)
Filozofia i etyka
(158)
Biologia
(140)
Językoznawstwo
(128)
Informatyka i technologie informacyjne
(125)
Architektura i budownictwo
(110)
Kultura fizyczna i sport
(110)
Podróże i turystyka
(110)
Zarządzanie i marketing
(108)
Ochrona środowiska
(107)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(93)
Nauka i badania
(92)
Geografia i nauki o Ziemi
(79)
Rozwój osobisty
(68)
Transport i logistyka
(59)
Inżynieria i technika
(58)
Fizyka i astronomia
(54)
Archeologia
(53)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(52)
Styl życia, moda i uroda
(36)
Praca, kariera, pieniądze
(31)
Rolnictwo i leśnictwo
(30)
Hobby i czas wolny
(28)
Matematyka
(18)
Chemia
(15)
Socjologia i społeczeµstwo
(15)
Polityka
(4)
Dom i ogród
(2)
Prawo
(2)
Styl życia, moda, uroda
(2)
Kultura i sztuka
(1)
Autobiografia
(1)
Fizyka i astonomia
(1)
Geografia
(1)
Literaturoznawstwo i krytyka literacka
(1)
Medycyna
(1)
Pedagogika
(1)
Projektowanie mody
(1)
Psychogia
(1)
Psychologia i zdrowie psychiczne
(1)
Socjologia
(1)
psychologia
(1)
21 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dania bez pszenicy w 30 minut (lub mniej) : 200 nowych prostych przepisów / William Davis ; przełożył Roman Palewicz. - Wrocław : Wydawnictwo Bukowy Las, copyright 2015. - 335, [1] strona, [32] stron tablic : ilutracje kolorowe ; 21 cm.
W książce kardiolog William Davis ujawnił groźną prawdę na temat współczesnej pszenicy. Od wielu lat jemy zboża modyfikowane, przez co cierpimy na cukrzycę, otyłość, choroby serca oraz wiele innych dolegliwości. Usunięcie pszenicy z diety kładzie kres licznym schorzeniom i likwiduje pszenną nadwagę. Ponieważ jednak pszenica jest tak wszechobecnym składnikiem dzisiejszej żywności, przygotowywanie zdrowych, bezglutenowych posiłków początkowo wydaje się zadaniem trudnym, zwłaszcza dla kogoś, kto nie może pozwolić sobie na spędzanie w kuchni całych godzin. Dzięki książce możesz jednak karmić całą rodzinę smacznie i zdrowo, nie poświęcając na to zbyt wiele czasu. Wypróbuj 200 nowych bezglutenowych przepisów, które pomogą pozbyć się pszennego brzucha raz na zawsze! Każde danie jest pomyślane w ten sposób, by jego przyrządzenie zajęło najwyżej pól godziny, rozstanie z pszenicą nie musi bowiem być czasochłonne. Od sutych dań głównych, poprzez smakowite sosy, aż po wyśmienite desery – szybkie ugotowanie zdrowego posiłku już nigdy nie będzie problemem! [Źródło opisu i okładki: http://www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Szczupak króla Stanisława i kuchnia z kalendarza / Jarosław Dumanowski. W: Mówią Wieki : magazyn historyczny. 1230-4018. 2015, nr 12, dodatek Dziedzictwo Dawnej Rzeczypospolitej nr 4, s. VIII. - 2015.
Czytelnia dla Dorosłych
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
W staropolskiej kuchni / Jarosław Dumanowski. W: Mówią Wieki : magazyn historyczny. 1230-4018. 2015, nr 9, dodatek Dziedzictwo Dawnej Rzeczypospolitej nr 1, s. VII. - 2015.
Czytelnia dla Dorosłych
Książka
W koszyku
Moje życie z Hashimoto i SIBO / Kasia Dziurska. - Warszawa : Burda Książki, copyright 2019. - 221, [3] strony : fotografie ; 23 cm.
Moje życie z Hashimoto i SIBO Na okładce książki „Moje życie z Hashimoto i SIBO” autorstwa Katarzyny Dziurskiej widzisz młodą, wysportowaną, uśmiechniętą kobietę. Czy można żyć normalnie i cieszyć się z małych przyjemności, jeśli choruje się na Hashimoto i SIBO? Autorka przekonuje, że schorzenia te nie odbierają radości, a wręcz mogą sprawić, że Twoje życie może być lepsze niż innych! Jak to możliwe? Diagnoza to nie koniec świata Diagnoza: Hashimoto czy choroba SIBO może przestraszyć pacjenta. Jak dowiesz się z książki Katarzyny Dziurskiej, uczestniczki m.in. programu „Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami”, słowa lekarzy, które usłyszała po przeprowadzonych badaniach, były dla niej szokiem. Kompletnie nie wiedziała, jak sobie poradzi z chorobą, a raczej z chorobami. Miała 30 lat, życie u stóp, ciekawą pracę, aż tu nagle wyglądało na to, że wszystko się skończy. Musiała pogodzić się z myślą, że choruje i już nigdy nie będzie w 100 procentach zdrowa. Przeżywała chwile buntu i depresyjnego myślenia. Dowiedz się, jak sobie z nimi poradziła, aby wejść w ważny etap działania i walki o dalsze, lepsze życie. Książka stanowiąca inspirację i motywację dla innych Cierpisz na Hashimoto? Chorujesz na SIBO? A może dokucza Ci coś zupełnie innego? Nie załamuj się i zacznij działać! Taka idea przyświeca książce „Moje życie z Hashimoto i SIBO” Katarzyny Dziurskiej. Nie musisz rezygnować ze swoich marzeń. Sprawdź, jak autorka na co dzień walczy z dolegliwościami. Poradzi Ci ona, jak zachować się w obliczu choroby. Lepsza jakość życia jest w zasięgu ręki, wystarczy po nią sięgnąć. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta paleo nie musi być restrykcyjna! Paleo jest dziś jednym z najmodniejszych i najzdrowszych trendów żywieniowych, lecz pomimo jego zalet, jak każda dieta może na początku wydawać się trudnym do wprowadzenia reżimem. W "Umiarkowanej diecie paleo" znana i doświadczona amerykańska dietetyczka Leanne Ely tłumaczy, na czym polega tzw. dieta jaskiniowców i pomaga początkującym w paleo usunąć mentalne i praktyczne bariery, ucząc, jak: odpowiednio wyposażyć kuchnię i zgromadzić surowce do szybkiego i łatwego przygotowania posiłków, uprościć sobie życie dzięki planom żywieniowym i listom zakupów, a nawet jak ujarzmić wolnowar. Proponuje też ponad 125 sprawdzonych przepisów na zgodne z ideą paleo potrawy bezglutenowe i bezmleczne, a przede wszystkim zdroworozsądkowo i na luzie zachęca do zróżnicowanego, naturalnego jedzenia, które jest gwarancją zdrowia. [Źródło opisu i okładki: http://www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak – znana z drakońskich diet – Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania – z ukochaną żoną… w wannie.
Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa muszą być tej samej wielkości, a jeśli ma ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana je nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. historyczna (1 egz.)
Brak okładki
Artykuł
W koszyku
Odyseusz żuje mastyks / Marta Głaz-Robaczko. W: Nowe Książki : przegląd nowości wydawniczych. 0137-8562. 2016, nr 11, s. 9-10. - 2016.
Czytelnia dla Dorosłych
Książka
W koszyku
Potrawy z różnych stron świata / Maciej E. Halbański. - Wydanie 4. - Warszawa : "Watra", 1984. - 334 strony : ilustracje ; 21 cm.
Wyborne potrawy ze wszystkich stron świata. Dość szarzyzny i przeciętności na stole. Nie jesteś skazany na kotlety mielone i kiszoną kapustę. Czekają na Ciebie kulinarne przygody, które możesz przeżyć sam/a, z rodziną, przyjaciółmi albo tylko we dwoje. Wielki wybór przepisów zawartych w niniejszej książce pozwoli odbyć podróż kulinarną do najodleglejszych zakątków krainy smaków i aromatów całego świata. Warto przyrządzić potrawy nie tylko słynne i popularne w świecie, ale spróbować także czegoś nieznanego i tajemniczego. Na pewno wzbogaci to nasze codzienne gotowanie i niejednokrotnie zaskoczy doskonałym smakiem.
Książka
W koszyku
Przygoda w warzywniaku / Joanna Krzyżanek ; [ilustracje Zenon Wiewiurka]. - Katowice : Wydawnictwo Debit, copyright 2018. - 89, [7] stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Ignaś Ziółko gotuje! / Joanna Krzyżanek)
Z cyklu "Ignaś Ziółko gotuje!".
Kolejna część kulinarnych przygód Ignasia Ziółki. Ignaś Ziółko i jego pies Kminek otwierają Bardzo Smaczną Księgę i przenoszą się do warzywniaka. Przeżywają w nim przygodę, która pachnie jak koperek, smakuje jak marchewka i jest miękka jak papka z zielonego groszku. Przez kilka dni przygotowują kolorowe i zdrowe potrawy. Próbują znaleźć odpowiedzi na warzywne pytania: Dlaczego należy jeść cebulę? Czy od marchewki zęby stają się marchewkowe? Czy brukselka ma coś wspólnego z Brukselą? I czy ogórki lubią być zamknięte w słojach z czosnkiem i chrzanem?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N-I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Biblia smakoszy i erudytów, czyli rozmowy o literaturze i kuchni. Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a? Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom. Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami. Po siedmiu latach prowadzenia kultowej „Drogi przez mąkę”, Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu „literatura dla kucharek". Na końcu każdej z nich znaleźć można przepis na najważniejsze z omawianych dań. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. polska (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia dla Dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 59 (1 egz.)
Artykuł
W koszyku
Po owocach ich poznacie / Daniel Reid ; przełożył Tomasz Sikora. W: Przegląd (Warszawa ; 1999). 1509-3115 2022, nr 7, s. 58-60. - 7-13 II 2022.
Dokument nadrzędny: Przegląd (Warszawa ; 1999).
Fragmenty książki: Tao zdrowia, seksu i długowieczności.
Czytelnia dla Dorosłych
Książka
W koszyku
Forma i typ
Przynależność kulturowa
Gatunek
Dziedzina i ujęcie
Poznajcie polską Julię Child – mistrzynię kuchni, prekursorkę nowoczesności! Trzęsła warszawską socjetą końca XIX wieku. Bywała na salonach, nadawała ton dyskusjom i balom. Żadna inna kobieta w Królestwie Polskim nie odniosła takiego sukcesu jak Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Fizycznie była przeciwieństwem urodzonej niemal sto lat później Amerykanki. Miała zaledwie półtora metra wzrostu i z dumą nosiła niemałą nadwagę. Za to sposób bycia, niezwykła charyzma i bezpośredniość z pewnością łączyły dwie słynne kucharki. Obie miały też podobny plan na przyszłość – być dobrą żoną i matką, pomagać innym, uczyć się i wieść życie nowoczesnej pani domu. A że bez umiejętności gotowania sprostać temu nie sposób, to całe swoje zaangażowanie zogniskowały w sztuce kulinarnej i odniosły niebywały sukces. Pani Lucyna miała niespełna czterdzieści lat, a już była obiektem zachwytów, złośliwych spojrzeń i plotek. Jej 365 obiadów za 5 złotych było najchętniej czytaną polską książką tamtego okresu i zajmowało honorowe miejsce w tysiącach polskich domów, tuż obok Biblii. Nakłady kolejnych jej książek kucharskich przekraczały nakłady dzieł Mickiewicza i Słowackiego, prowadzony przez nią salon przy Królewskiej odwiedzały największe osobistości stolicy, a za zarobione pieniądze mogła kupić trzy majątki ziemskie!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929a/z (1 egz.)
Artykuł
W koszyku
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej